Türk İnsansız Hava Araçları, Yurt Dışında Üretime Hazırlanıyor
Türkiye’nin insansız hava araçları konusunda uluslararası alanda yakaladığı başarılar farklı türlerle çeşitleniyor. Sivil döner kanat insansız hava araçlarının (dron) geliştirilmesi, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde faaliyet gösteren Baibars Mekatronik Havacılık, kısa sürede ihracat başarılarına ulaştı, uluslararası yatırım aldı, şimdi de yurt dışında üretime hazırlanıyor.
Baibars Mekatronik Havacılık, İHA Üretiminde Hızla Yükseliyor
Baibars Mekatronik Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlayan Erguvan, 2015’te Çukurova’da temelleri atılmış bir döner kanat İHA üreticisi olarak faaliyet gösterdiklerini belirtiyor. 2021’in ilk çeyreğinden itibaren zirai insansız hava araçları olmak üzere tarımsal insansız hava araçları üretmeye başladıklarını kaydeden Erguvan, Türkiye İş Bankası’nın verdiği destek ve Japonya’dan aldıkları doğrudan yabancı yatırım ile önemli başarılar elde ettiklerini aktarıyor.
2025’te ABD Detroit, Michigan’da tarımsal insansız hava araçları üretmeyi planladıklarını belirten Erguvan, ABD’de zirai insansız hava araçlarına yoğun talep olduğunu vurguluyor. Bu bölgede üretime başlamayı hedeflediklerini ifade eden Erguvan, Türkiye’nin İHA teknolojisi alanındaki pozitif imajını daha da genişletmeyi umduklarını söylüyor.
Yerlilik Oranı ve Üretim Kapasitesi
Celal Çağlayan Erguvan, Baibars’ın tarımsal ve endüstriyel İHA’lar ile yerli üretim kapasitesini artırmaya odaklandığını belirtiyor. 70 litre kapasiteli tarımsal İHA’larla teknolojik verimliliği artırmayı hedeflediklerini dile getiren Erguvan, endüstriyel İHA’lar için yangın müdahale İHA’sı Cesur üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıklıyor.
Erguvan’ın verdiği bilgilere göre, ABD’deki tesiste üretilecek yeni nesil tarım dronları, verimliliği artırıp girdi maliyetlerini azaltacak özelliklere sahip olacak. Yüksek debili püskürtme sistemi ile daha az zirai ilaçla, daha verimli ilaçlama yapabilecekler. Ayrıca, Arazi Takip Sistemi ve Engel Tespit Sistemi ile güvenli uçuş imkanı sunacaklar.
Baibars, Türk teknolojisini dünyanın dört bir yanına ihraç etmeyi ve yerlilik oranını yükseltmeyi hedefliyor. Umarız Türkiye, insansız hava araçları alanındaki gelişimini sürdürerek daha geniş kitlelere ulaşabilir.